Ave Caesar : životní drama geniálního vojevůdce a státníka. - Richter, Karel, 1930- (Polozapomenuté války, 2014)
Gaius Julius Caesar. Muž, jehož jméno se stalo synonymem moci. Muž mimořádných vlastností, vynikající vojenskou i politickou genialitou. Od mala byl vychováván v přesvědčení, že je potomkem bohů Jupitera, Venuše a zakladatelů Říma. Byla mu vštěpována cílevědomost, odpovědnost a láska k Římu. Již v raném věku se dostal kvůli strýci Mariovi, význačnému politikovi a státníkovi, do sporu s tehdy nejmocnějším mužem Říma - diktátorem Sullou. Jeho nepřízeň nutila mladého Caesara uchýlit se do provincie Asia a ověnčit své jméno hrdinstvím v boji. Potlačováním pirátské hrozby získal pověst chrabrého vojáka a nadaného stratéga.