Rukojmí. lokomotivy v dešti - Pišťanek, Peter, 1960- (Slovart, 2014)
Příběh osmiletého chlapce, jehož rodiče se nevrátí z návštěvy Vídně, a on proto vyrůstá u svých prarodičů. Žije obklopen svými dětskými a dospělými přáteli i nepřáteli v téměř magickém prostředí Staré Vsi, v navenek idylickém pohraničí. Děj knihy se odehrává v polovině šedesátých let minulého století a hlavní hrdina prožívá svá dětská dobrodružství a přitom se učí i něco o životě, o jeho kráse i těžkosti.