Mikuláš, vévoda opavský : hlas modré krve - Černá, Jaroslava, 1959- (MOBA, 2014)
Mladému vévodovi Mikulášovi umírá před očima otec a velký český vladař Přemysl Otakar II. Králův syn v bitvě na Moravském poli ztrácí svůj vzor a oporu, navíc po letech v zajetí nedoufá, že najde ztracenou lásku Marianu.