Sen o světové říši. o koloniálních snech, válkách a dobrodružstvích císařského Německa - Knopp, Guido, 1948- (Ikar, 2013)
Přicházeli jako dobrodruzi, obchodníci nebo generálové. Hledali ráj na zemi, čirý zisk nebo krvavé konflikty. A narazili na cizí, většinou však nedotčenou kmenovou kulturu. Jihozápadní Afrika, jižní moře nebo východní Afrika - to, co Němci ve "svých" koloniích zažívali, sotva odpovídalo koloniálnímu snu, který si vytvořili ve své vlasti