Utajovaný projev - Smith, Tom Rob, 1979- (Knižní klub, 2015)
Hlavní postavou Smithova příběhu je tentokrát již bývalý příslušník státní bezpečnosti Lev Děmidov, který je však z této organizace propuštěn a přeložen na moskevské oddělení vražd. Podstatu dějové zápletky pak autor nachází v "utajovaném projevu" Nikity Chruščova, předneseném na sjezdu sovětských komunistů. Chruščov zde nemilosrdně odhalil Stalinovy zločiny a i když tuto řeč pronesl pouze na úzkém plénu stranických funkcionářů, začala pronikat na veřejnost a rozšířila se i do dalších zemí. V Maďarsku se dokonce stala rozbuškou k protisovětskému povstání a popisem těchto událostí Smithův román dokonce vrcholí. Společenská atmosféra v tehdejším Rusku se mírně uvolnila a některé z obětí stalinských represí začaly hledat viníky svých osobních tragédií. A právě v této chvíli dostihl Lva hřích z minulosti. Tehdy při jedné akci KGB přijal jméno Maxim, pronikl do ortodoxní křesťanské skupiny a přispěl k zatčení jejího vůdce, který byl poté odsouzen k těžkému žaláři. Nyní má Lev pocit, že se mu někdo za tento čin snaží pomstít.