Dáma ve zlatém : strhující příběh mistrovského díla Gustava Klimta - slavného portrétu Adele Bloch-Bauerové - O'Connor, Anne-Marie, 1959- (Metafora, 2012)
A Kdo vlastně byl Gustav Klimt? Geniální malíř, buřič, svůdce a satyr? Jeho milostné eskapády hýbaly vídeňskou společností, neměl nouzi o dámy, které se od něho chtěly nechat portrétovat. Jednou z nich byla Adele Bloch-Bauerová. Ti dva spolu stvořili jeden z nejkrásnějších a nejzáhadnějších obrazů moderní doby. Zrodil se v idylických časech secesních salonů a vídeňských kavárniček, odkud jej smetl uragán válečných hrůz.