Lena Notýsková - Oomen, Francine, 1960- (Mladá fronta, 2013)
Lena je jedenáctiletá holka z Amsterdamu, která má občas problémy s rozhodováním. Pomáhá jí při něm notýsek, do kterého si všechno zapisuje, a tím si rovná myšlenky. Nejčastěji vytváří různé vtipné seznamy. Co si obléci ráno na sebe, jak si přestat kousat nehty, kdo ze spolužáků je nejotravnější. Jenže Lenčin život nepřináší jen takové jednoduché volby. Bezpečné rodinné zázemí se radikálně změní, když se začne rozpadat vztah rodičů. Najednou je potřeba řešit závažnější věci, než co bude k večeři a jak si učesat vlasy.