Perchta z Rožmberka : prokletí Bílé paní - Černá, Jaroslava, 1959- (Klokan (Alpress), 2015)
Pro její otevřené srdce ji všichni milovali. Perchta z Rožmberka vynikala krásou, laskavostí a dobrotou. S milovaným Petrem ze Šternberka si plánovali budoucnost, avšak otec ji z hamižnosti provdal za opilce Jana z Lichtenštejna. Život s Janem se podobal peklu, a právě proto, když ji manžel na smrtelném loži prosil o odpuštění, Perchta odmítla.