Jansonův rozkaz - Ludlum, Robert, 1927-2001 (Domino, 2012)
Vysloužilý příslušník že špionážní agentury Spojených států Paul Janson, který plnil nesnadné a obtížné úkoly, při nichž se vždy snažil uplatnit smysl pro spravedlnost, je požádán o pomoc svým bývalým kolegou Dougem Casem, jenž nyní pracuje jako bezpečnostní šéf mocné ropné korporace ASC. Case Jansonovi sdělí, že jedna z pobřežních lodí ASC se stala v Guinejském zálivu obětí útoku povstalců, jejichž cílem je i snaha o svržení brutálního diktátora na rovníkovém ostrovu Forea. Při této akci byla celá posádka pobita, jediným mužem, který napadení přežil, byl firemní lékař Terrence Flannigan, jenž byl vzbouřenci unesen a zajat. Janson Casovu nabídku přijme a rozhodne se pátrat po Flanniganovi společně s vynikající odstřelovačkou Jessicou Kincaidovou. Při plnění záchranné mise se však Janson s Kincaidovou dostávají do víru události, které zcela zpochybňují původní účel jejich operace. Brzy si uvědomí, že byli záměrně uvedeni v omyl a mají se vlastně stát pouhými nastrčenými figurkami v partii, v níž jsou ve hře mohutné finanční prostředky a zisky.