Baltská spojka : první část z cyklu De Vere Smith - Kessler, Leo, 1926-2007 (Baronet, 2015)
Píše se rok 1920. Od Balkánu po Baltské moře se Evropa zmítá v chaosu a nejistotě. Zvláště mladý polský stát, vytvořený teprve před rokem na území, o něž se ještě nedávno dělilo Německo s Ruskem, se ocitl ve vážné situaci. Z východu se do jeho vnitrozemí dobývá Rudá armáda, ze západu pro změnu do Horního Slezska proniká Freikorps, německé jednotky složené z válečných navrátilců, nespokojených se životem v "zaprodanecké" Výmarské republice. Oběma ke všemu odhodlaným nepřátelům čelí jen hrstka špatně vyzbrojených civilistů. Proto se na momentálně nezaměstnaného námořního poručíka de Vere Smithe, ve dvaceti letech nejmladšího držitele Viktoriina kříže, obrátí ústředí britské tajné služby a pověří ho úkolem doprovázet konvoj se zbraněmi pro bojující Poláky. Ostřílený námořník Smith neváhá, znovu probudí k životu svůj starý torpédový člun a vyrazí na plavbu studeným Baltem. Avšak ani nepřátelé nezahálejí a snaží se všemi prostředky Smithe a jeho konvoj zastavit - jak na moři, tak ze vzduchu. Za každou cenu musí dostat náklad zbraní k polské poutní Hoře svaté Anny dřív, než začne velký německý útok. Bude mít dost štěstí a odvahy, aby se mu to podařilo? Nakladatelská anotace. Kráceno.