Poslední nosorožec - Beranová, Zuzana (Beletrie (Jota), 2015)
Eva přijíždí do Zimbabwe se svým manželem Vladimírem, ošetřovatelem zvířat, který sem převáží poslední zdravý pár vzácných nosorožců bílých, jimž hrozí vyhynutí. Afrika je poslední záchranou také pro Evu, která si od exotického dobrodružství slibuje vyřešení svých problémů. Vladimír je však zcela pohlcen prací. V době epidemie cholery se Eva při pomoci nemocným sama nakazí, život jí zachrání místní lékař a z původně "profesionálního" vztahu se nepozorovaně stává milenecký poměr.