Čtyřicet dnů - Werfel, Franz (Světová próza (Vyšehrad), 2015)
Autor zachycuje v rozměrném románě, dokončeném v roce Hitlerova nástupu k moci, útlak Arménů a vyhlazovací boje proti nim v Turecku v době první světové války. Jádrem příběhu je čtyřicet dní trvající hrdinský boj malé nezkušené arménské armády, statečně odolávající na Mojžíšově hoře na pobřeží Středozemního moře mnohonásobné turecko-muslimské přesile.