Věc Makropulos : komedie o třech dějstvích s přeměnou - Čapek, Karel, 1890-1938 (Edice D, 2015)
Komedie o třech dějstvích uvedená poprvé v roce 1922 na scéně Vinohradského divadla, kde byl Karel Čapek dramaturgem. Podnětem k jejímu vzniku byla teorie profesora Mečnikova, že stárnutí je autointoxikace organismu. Dlouhověkost líčí, slovy autora, jako "stav velmi málo ideální a dokonce velmi málo žádaný".