Mrtví na vinici - Mathausová, Milena (MOBA, 2014)
Příběh odehrávající se na konci 16. století je situován do vsi Michle nedaleko pražských hradeb a Vyšehradu. Před sto lety ji odkázal bohatý pražský měšťan Univerzitě Karlově. Poplužní dvůr, mlýn, zahrady a především vinice tvoří pro univerzitu důležité ekonomické zázemí tím spíše, že se nachází blízko Prahy. Studenti Karlovy univerzity mají povinnost na vinicích pracovat, buď aby si přivydělali na studium, anebo i z trestu za nepřístojné chování. Dva z nich - Prokop a Hanuš - se spolu se šenkýřkou Adlétou rozhodnou vypátrat, jak a hlavně proč zemřel hlídač na vinici. Situaci jim komplikuje potok, který se vylévá ze svého koryta a způsobí rozsáhlou povodeň. Případ se ukáže být složitější, než se na počátku zdálo, zvláště když mrtvých začne přibývat.