Švábi - Nesbø, Jo, 1960- (Fleet, 2013)
Norský velvyslanec v Thajsku je nalezen v jednom bangkockém hotýlku zavražděný s nožem v zádech. Kdo za jeho smrt může? Prostitutka, která ho zde měla obšťastnit? Jeho žena? Thajská mafie? Nesouvisí s jeho smrtí fotografie s dětskou pornografií, nalezené v jeho kufříku? Detektiv Harry Hole je vyslán, aby jeho smrt prošetřil. Jeho jmenování je ovšem poněkud s podivem, protože tento detektiv je po neobjasněném znásilnění své sestry ve velmi špatném psychickém stavu, pravidelně pije a jistě by se dalo najít mnoho detektivů v lepší pracovní formě. Jenomže se zdá, že právě tato jeho neschopnost někomu velmi vyhovuje a že ministerstvo zahraničí o pravdivé vyšetření případu vlastně nestojí... Detektiv po příjezdu do Thajska ovšem pít přestane a pustí se do vyšetřování s takovou vervou, že všechny zaskočí. Jde mu ovšem o život...