Záhady Udolfa : anglický gotický román. - Radcliff, Ann (Leda, 2015)
Děj se odehrává v Itálii šestnáctého století a je příběhem mladé ženy Emilie, která se po náhlé smrti obou rodičů přestěhuje z Itálie do Francie ke své tetě madame Cheronové. Avšak ta by se jí nejraději zbavila, jelikož jí její přítomnost obtěžuje a necítí k ní žádné příbuzenské pouto. Jediné, kvůli čemu je s ní ochotna jednat mile je její jmění. Jednou se tedy vypraví do Benátek, kde se seznámí s bohatým hrabětem Montonim a zanedlouho, i přes Emiliiny protesty, obě vbrzku odjíždění na Montoniho hrad Udolfo poté, co si jej paní Cheronová pod vidinou velkého zisku vzala. Avšak tam Emily i její teta zjistí, že Montoni není nic lepšího než lupič a zlodějíček a má s nimi zcela jiné plány než žít společně spořádaný život.