Legionářská odysea : z Čech až do Vladivostoku - Jurman, Oldřich (Brána, 2016)
Základní materiál knihy vychází z přepracovaného deníku českého legionáře Františka Prudila. Je to zpověď obyčejného venkovského chasníka, který poprvé opustil nejbližší okolí, když byl odveden do armády Rakousko-Uherska. Letos je tomu sto let. Prošel Haličskou frontou, zajetím a prací v dolech, anabází s boji proti bolševikům až do Irkutska