Útěk do svobody : skutečný příběh riskantního útěku před jistou smrtí v koncentračním táboře - Sobotka, Richard, 1935- (Vydavatelství Víkend, 2010)
Marcel Sperling, neúnavně pátrá po svých rodových kořenech. Dětství a dospívání prožil spolu s vrstevníky v malebné slovenské krajině, v nezámožné, ale spokojené rodině. Netuší, jak jeho životní dráhu v čase nástupu dospělosti dramaticky ovlivní vichr válečných událostí. Téměř všichni z jeho rodiny zahynou v koncentračních táborech. Jemu se podaří riskantním útěkem zachránit.