Eduard Cupák - Černý, Jindřich (XYZ, 2010)
Divadelní historik Jindřich Černý se v monografii důkladně věnuje pozoruhodné osobnosti českého divadla a filmu, Eduardu Cupákovi. Hercův dramatický osud zachycuje v kontextu společenských událostí, podrobně rozebírá Cupákovy divadelní, filmové i rozhlasové role a čtenáři představuje i jeho soukromí. Zdařilý portrét někdejší velké hvězdy.