Chomejní, Sade a já - Shalmani, Abnousse, 1977- (Garamond, 2016)
V Teheránu osmdesátých let se šestiletá holčička bouří proti nošení šátku, připadá jí nesmyslné se podvolovat zlovůli přísných strážců morálky a šacení. Její otec ji podporuje, aby se rodina vyhnula nátlaku a šikaně, odchází do Paříže. Tam však Abnousse Shalmaniová odhaluje, že svoboda není přesně taková, jak o ní snila. Její vzpoura tedy ještě nekončí, tentokrát je ovšem Abnousse vyzbrojena francouzskou literaturou.