Ochlazení : špionážní thriller z blízké budoucnosti - Žantovský, Michael, 1949- (Prostor, 2016)
Příběh vypravěče Josefa K., který ve službách české zpravodajské služby začíná svou pouť v Bělorusku v kapitole uvozené slovem Proměna, pokračuje obloukem přes Čechy (Zámek), Ameriku a Izrael (Amerika) a končí v Rusku (Proces). Odkaz na dílo Franze Kafky má své opodstatnění. Svět kafkovských hrdinů není úplně odlišný: nejistota je součástí nejen jejich okolí, ale i jejich vnitřního ustrojení. Nové vydání románu je nejen thrillerem z blízké budoucnosti, ale dnes již také z horké současnosti.