Móda v ulicích protektorátu - Burianová, Miroslava, 1975- (Grada :, 2013)
Období Protektorátu Čechy a Morava (1939-1945) patří k nejsmutnějším kapitolám našich moderních dějin. Ruku v ruce s rostoucím útlakem ze strany okupačních orgánů se neustále zhoršovaly i životní podmínky obyvatelstva. Z pultů obchodů zmizely kromě potravin i kosmetika, látky a boty. Avšak ani v době všeobecného nedostatku a přídělového systému se ženy nevzdaly touhy po elegantním slušivém oděvu. Doba přinesla nové úsporné střihy, kombinování a přešívání, ale i změny linie. Vyprávění o životě a oděvu všedním i svátečním zavede čtenáře na plesy plné hvězd stříbrného plátna, jako byly Adina Mandlová nebo Lída Baarová, na Pražský hrad i do továren a protektorátních domácností.