Lekce z nenávisti - Monošová, Martina, 1972- (Brána, 2014)
Potom, co ji mafiánský manžel Mirek vyhodí uprostřed výjimečně studené březnové noci zmlácenou na ulici, zůstane Irena Vikárová odkázaná na pomoc svého dávného milence Sváti. Protože jí Mirek díky svým kontaktům znemožní získat práci, je Irena na určitý čas nucena přijmout neslušný návrh svého právníka Alexe. Postupně se vzpamatovává a připravuje pomstu. To jediné jí totiž zbylo.