Zimní palác : historický román - Stachniak, Eva, 1952- (Brána, 2014)
Román o mládí carevny Kateřiny II. Veliké (1762-1796), jedné z nejvýznačnějších postav nejen ruských, ale i světových dějin. Její příběh vypráví dívka polského původu Barbara, v Rusku nazývaná Varvara, která se jako sirotek dostane k carskému dvoru. Varvara se posléze stane důvěrnicí mladinké Sofie (pozdější Kateřiny) a díky tomu může čtenář sledovat příběh nešťastného Kateřinina manželství s infantilním Petrem, dědicem trůnu.