Kronika života a vlády Karla IV., krále českého a císaře římského - Kožík, František, 1909-1997 (Československý spisovatel, 2012)
František Kožík císaře Karla IV. neidealizuje, ale barvitým způsobem líčí jeho úsilí dát Praze a českým krajům co nejvyšší úroveň mezi evropskými zeměmi. Neméně poutavě je zde popsán proces dobývání moci, během něhož člověk nutně musí opustit pravdu a upřímnost. Karel vládl v nesmírně složité době, kdy spolu nepřetržitě zápasily různé zájmy, tudíž se musel denně rozhodovat, jak jednat, aby zachránil hranice a postavení své země.