Svatý Václav : panovník a světec v raném středověku - Vaníček, Vratislav (Historická paměť. Velká řada, 2014)
Přední český historik představuje Václava jako charismatickou osobnost a silného panovníka s cílevědomou západoevropskou orientací. Sleduje drama jeho životního zápasu v éře proměn Evropy pod duchovním a civilizačním vlivem křesťanství, v kontextu vytváření soustavy států střední Evropy.