Pestré vrstvy - Landsmann, Ivan, 1949- (Plus, 2016)
Autobiografická próza Pestré vrstvy přináší svéráznou, tragikomickou výpověď o nelehké cestě horníka, který z rázovitého prostředí ostravských dolů pozdního socialismu odchází do emigrace, kde místo vysněného ráje naráží na tvrdou skutečnost života v kapitalismu. Kniha dodneška působí výjimečně mírou své autenticity a také díky neotřelému využití ostravského dialektu.