H.U.S. : Hus úplně světovej - Smolíková, Klára, 1974- (Kalich, 2015)
Hlavní postavou knihy je gymnazista Petr, který má o Husovi napsat školní práci. Do zadaného tématu se mu ani trochu nechce - stejně jako vůbec nechce bydlet v Hrobech u Tábora, kam se jeho rodina ze dne na den přestěhovala z Prahy. Ale když se dá do řeči se spolužačkou Magdou a s dalšími lidmi, kteří o Husovi něco vědí, vyklube se z nechtěného úkolu dobrodružná cesta.