Útěky z pekla - Cílek, Roman, 1937- (Epocha, 2015)
Zkušení autoři z oblasti literatury faktu se ve své práci věnují snahám lidí, kteří se rozhodli utéci z míst, jejichž podmínky pro život se podobaly peklu. Můžeme se tímto způsobem dozvědět např. o povstání v nacistickém vyhlazovacím táboře Treblinka v srpnu 1943, pokusu spojeneckých zajatců o útěk z německého zajateckého tábora v březnu 1944 pomocí vykopané podzemní šachty nebo o příběhu muže, jenž s pomocí esesmana utekl v dubnu 1944 od plynových komor v Osvětimi-Birkenau, aby svým svědectvím mohl informovat světovou veřejnost o hrůzném průběhu holokaustu. Třebaže šance uprchlíků na úspěch nebyly velké, řadě statečných jednotlivců se jejich pokus o útěk přece jen podařil. Text je doplněn fotografiemi.