Atentáty : nezdařené pokusy - Brož, Ivan, 1938-2012 (Petrklíč, 2011)
Jestliže slavný anglický dramatik irského původu George Bernard Shaw prohlásil, že atentát je extrémní formou cenzury, pak je na místě otázka, co představuje atentát, který selhal. Jistě jde o stejně odsouzeníhodný čin jako zdařilý atentát, i když soud jej obvykle posuzuje "pouze" jako pokus o vraždu. Faktem je, že ti, kteří přežijí pokus o atentát, mají prostě štěstí. A strůjci nepodařeného atentátu? Někdy má atentátník obyčejnou smůlu, když selže detail. Jindy se mu zase jedná jen o to, aby se zviditelnil. Nicméně každý nezdařený pokus o atentát, o nichž pojednává tato publikace, a to od Na pole ona až po současnost, má svůj osobitý příběh.