Plavby, které změnily svět - Aughton, Peter, 1940- (Víkend, 2008)
Kniha čtenáři přibližuje nejvýznamnější objevné plavby v našich dějinách. Touha po objevech byla vždy spojena s touhou po moci a zisku. Skutečný rozvoj zámořských objevů přišel na konci středověku, v 15. století. Průkopníky byli v tomto směru Portugalci, které následovali Španělé, Nizozemci, Angličané a Francouzi.