Eminy slzy - Scherhauferová, Ružena, 1950- (Nakladatelství Brána, 2016)
Temperamentní Ema prožívá životní krizi. Její harmonické manželství naruší manželova nevěra. Ema zrovna slaví padesátku a překračuje tak jakousi pomyslnou čáru středního věku. Cítí se odkopnutá a nepotřebná, její samotu navíc znásobí nemoc její matky. V tomto těžkém období potkává bývalého spolužáka Evžena, čerstvého vdovce..