Hora zlodějka - Šiktanc, Karel, 1928- (Karolinum, 2016)
Kniha pěti pohádek Karla Šiktance, nazvaná podle jedné z nich Hora Zlodějka a kongeniálně doprovázená celostránkovými ilustracemi Františka Skály jr., v žádném ohledu nezapře autora-básníka. Příběhy využívající sémantických i formálních atributů klasické pohádky se nesou na vlně charakteristického Šiktancova básnického jazyka, plného neobyčejných slovních spojení a nápaditých novotvarů. Děj probíhá ve specifickém rytmu, který je jakoby potvrzován občasným rýmem