Asertivita (nejen) na pracovišti : jak si vážit sám sebe a nenechat se využívat - Novák, Tomáš, 1946- (BizBooks, 2012)
Nedokážete odmítnout pomoc druhému člověku, i když se vám to nehodí a je to nad vaše síly? Je vám trapné někoho požádat o pomoc nebo o jinou laskavost? Na schůzích či prezentacích sedíte vždy vzadu a tváříte se nenápadně? Necháte na sobě „dříví štípat“? Pokud vás výše popsané vystihuje, pravděpodobně je na čase, abyste začali pracovat na zlepšení asertivního chování. Kniha Asertivita nejen na pracovišti vás nenaučí, jak být agresivní a jak mít ostré lokty a hroší kůži, o to v asertivitě nejde. Tomáš Novák představuje asertivitu jako komunikační systém podporující lidské sebevědomí, umožňující uvědomit si vlastní cenu a vymezit si osobní cíl i reálný a korektní postup, jak se k němu přinejmenším přiblížit. Autor vychází ze své bohaté praxe a za pomoci množství příkladů z kurzů asertivní metody vysvětluje, jak říci, co skutečně chcete a ozvat se, když si něco nepřejete, jak mít radost, když vám bude vyhověno, a jak unést, když vám vyhověno nebude. Naučí vás uvědomit si, že máte právo udělat chybu, neboť předem nemůžete vědět, které jednání bude správné. Číst si o asertivitě je vhodný začátek. Poté je však nutno nové přístupy a techniky zkoušet. Pokuste se o to, půjde to, stačí jen vytrvat!