Karlík a továrna na čokoládu - Dahl, Roald, 1916-1990 (Academia, 2002)
Karlík Bucket, chlapec z chudé rodiny, souhrou šťastných náhod získá los, který mu umožní spolu s dalšími dětskými výherci navštívit továrnu na čokoládu pana Willyho Wonky. Návštěva se pro všechny děti kromě Karlíka promění v hrůzný zážitek, protože Umpa-lumpové, kteří sladkosti vyrábějí, je postupně vytrestají za jejich špatné vlastnosti jedno spadne do čokoládové řeky, další zfialoví a ještě jiné je svrženo do odpadní šachty. Nakonec zbývá jen Karlík. Pan Wonka pro něj coby výherce přichystal nebývalé překvapení. Podle příběhu byl natočen film s Johnny Deppem v roli pana Wonky