Middlestone : fantasy podle pravděpodobně skutečných historických událostí - Horna, Pavel, 1964- (Almi, 2010)
Konec 18. století. Nebezpečná mise skřítků z podzemního království Middlestone do světa nadzemek (lidí) na záchranu kamarádů zákeřně zajatých nejmenovaným knížetem z malé země uprostřed Evropy. To je stručný obsah rukopisu plného napětí a tajemných náznaků, který zanechala budoucím generacím záhadná autorka. Pavlíně a Honzovi, třináctiletým hrdinům ze současnosti, se nalezením rukopisu změní život. Existovalo nebo ještě existuje Middlestone? Skutečně tehdy skřítkové používali Dlouhé hlasy, tedy mobilní telefony? A jorkšírský krtek že byl předchůdcem jorkšírského teriéra? Že by ropa vznikla tak šíleným způsobem, jaký je v rukopise naznačen? Otázek je mnoho a naši hrdinové postupně zjišťují, že autorka rukopisu nehodlá svá tajemství prodat jen tak lacino. První díl fantasy trilogie, která možná ani není fantasy. Kdo ví?