Václav IV. : sám sobě nepřítelem : román - Černá, Jaroslava, 1959- (Klokan (Alpress), 2016)
Pro milovaného syna Václava IV. najde nevěstu jeho otec - císař Karel IV. Volba padne na Johanku Bavorskou, ta vyhovuje jeho politickým ambicím. Mladá nevěsta se s prostředím pražského dvora dobře sžívá, ale po Karlově smrti se mladý pár ocitá v nelehké situaci: ona se snaží být dobrou královnou a manželkou, ovšem Václav je nevyzpytatelný a zdá se, že posadit se na trůn po velkém císaři je nad jeho síly