Čejka v zajetí. - Javořická, Vlasta, 1890-1979 (Blok, 2000)
První kniha trilogie sleduje osud temperamentní dívky Malvíny Víchové, která ztratila otce ve válce a vyrůstá bez péče matky u svého dědečka na venkově. Pobyt v dívčím peniónu, kam ji dědeček posíla za vzděláním, aby se později mohla starat o zděděný statek, vrcholí tragicku roztržkou s nejlepší přítelkyní, v jejímž pozadí je láska dvou sokýň k jednomu muži.