Zpověď královny Elišky - Zajíčková, Veronika, 1978- (Akcent, 2009)
Eliška Přemyslovna - královna ctěná i zatracovaná, milovaná i pomlouvaná už po sedm staletí. Bojovnice, pokorná křesťanka, žena. Román nás vrací do dne 28.9.1330, kdy Eliška umírá a vzpomíná. Na muže svého života - obdivovaného otce Václava, manžela Jana, který se k ní zoufale nehodil, Jindřicha z Lipé, přítele a později soupeře o moc, a na Viléma z Valdeka, kterého milovala. S nadhledem a trochou cynismu líčí svůj prohraný politický boj, bouřlivé manželství, zakázanou lásku a nakonec smíření a odpuštění. Román je na pravou míru uveden historickým doslovem