Smrt uherské královny - Doležalová, Zdenka, 1961- (Akcent, 2008)
Děj historického románu zachycuje období panování uherského vládce Ondřeje II. Arpáda (13. století) a jeho manželky Gertrudy Meranské, která do Uher povolala templáře, učence, řemeslníky i obchodníky. Děj je plný intrik, napětí a dobových zákulisních politicko-náboženských machinací