Vzdálený jez - Uher, František, 1936- (Top krimi (Akcent), 2011)
Město, které je hlavní kulisou tohoto detektivního příběhu, leží na nejmenované řece, jejíž tok je u nedalekého, jen částečně dostavěného závodiště, přehrazen hučícím jezem. Právě k němu vyráží bývalý zaměstnanec pohřební služby Ludvíček na každodenní zdravotní procházku. Jednoho dne je tato Ludvíčkova túra zpestřena nálezem těla mrtvé ženy, která zcela evidentně zemřela cizím zaviněním...