Na rychtě - Pittnerová, Vlasta, 1858-1926 (Vysočina (Akcent), 2009)
Vlasta Pittnerová i v této knížce zavede čtenářky a čtenáře do dávno uplynulých časů. Ale nejde jen o nahlédnutí do venkovského života zmizelých let. Prózy Pittnerové nejsou pouze jakýmsi reportážním vyprávěním a popisem starých dějů a věcí. Stále zaujmou také líčením lidských osudů. Osudů celých rodů, které kdysi hospodařily na rychtách, na poměrně bohatých statcích, v krajině Žďárských hor. Milostné okouzlení i ztroskotání, dobré i zlé představuje nám autorka ve svých prózách. A tím je čtenářům blízká