Husův dům - Smolíková, Klára, 1974- (Albatros, 2015)
Kde jinde se setkat s Janem Husem než ve sluncem rozpálené Kostnici? Místo, kde kdysi plála hranice s českým kazatelem, střeží chytrý bílý pták. Pro holčičku Blanku zde začíná cesta napříč staletími. Tahle husa je totiž Husem potrefená a - jde-li o mistra Jana - vždycky zakejhá. Německá Kostnice na břehu Bodamského jezera je idylické historické městečko, kterým dnes proudí davy turistů. S rodiči sem zavítá i Blanka. U bludného kamene najde husí pírko, díky kterému se setká s velice zvláštní husou. Pták umí mluvit, ví všechno o Janu Husovi, a dokonce nechá několikrát dívku nahlédnout do minulosti. Husa se nechá přemluvit k výletu, a tak Blanku čeká spousta zajímavých objevů nejen v Kostnici, ale i v Praze a na Kozím hrádku