Požitkář - Mason, Richard, 1978- (Leda ;, 2015)
Amsterdam v roce 1907. Zlatý věk vrcholí, světovou válku si nikdo neumí představit a do přepychového domu holandského velkopodnikatele nastupuje domácí učitel, aby se staral o syna postiženého nutkavými běsy. Jenže Piet Barol, mladík z provinčních poměrů, má méně ušlechtilé úmysly: hodlá se vyšvihnout mezi elitu a podělit se s ní o hédonistický způsob života. Spoléhá přitom jak na své fyzické přednosti, tak na vemlouvavost a licoměrnost. Nakolik mu však bude po vůli magnátova choť, kterou si vybral jako nástroj svého vzestupu, a nakolik se její manžel projeví jen jako slepý paroháč? Ve svém nejnovějším románu Richard Mason zpracovává věčné stendhalovské téma kariérismu a provoz v salonu, ložnicích i v kuchyni rejdařova domu sleduje jako prvotřídní voyeur i vynikající stylista.