Hlubokej průser - Colfer, Eoin, 1965- (Plus, 2012)
Daniel McEvoy je bývalý voják s až příliš mnoha zkušenostmi z takzvaně mírových misí. Pracuje jako vyhazovač v podřadném baru v americkém maloměstě a v zájmu křehké duševní rovnováhy se snaží vyhýbat problémům a konfliktům. Jediný problém, který si pouští k tělu, je progresivní úbytek vlasového porostu, kvůli němuž je ochoten postupovat i podezřelé plastické operace. A právě v ordinaci, kde se mu jich dostávalo, se střetne s profesionálním zabijákem a zjistí, že jeho přítel chirurg zmizel. Krátce nato je ještě hůř: u vchodu do baru někdo zabil servírku a Danielovu milenku, McEvoy se stává podezřelým a ocitá v problémech, které chtě nechtě řešit musí. Policistka Deaconová, černoška drsnější než americký film, mu příliš nepomáhá, zato přízrak zmizelého chirurga, který se mu kdovíproč usadil v hlavě, občas kromě uštěpačných poznámek přispěje i cennou radou. Autor se nechal inspirovat kriminální klasikou drsné školy, kterou nicméně zdaleka nebere vážně. Zdařile balancuje mezi napínavým akčním thrillerem a ironickou parodií