Vikingové. - Severin, Timothy, 1940- (BB/art, 2012)
První kniha trilogie Vikingové. Thorgils, dítě narozené roku 999 našeho letopočtu, žije postupně na Orknejích, na Islandu, v Grónsku a dokonce i ve Vinlandu, jak se tehdy říkalo teprve zadlouho poté oficiálně objevené Americe. Žije bez matky a bez otcovského zájmu, zato od útlého věku prožívá neuvěřitelná dobrodružství pod ochranou pohanského boha. Takový je hrdina románu, odehrávajícího se na severu v době působení prvních křesťanských misií. Obracení na Kristovu víru na severu není snadné ani rychlé, ti, kdož věří v celý panteon bohů v čele s Ódinem, umí svět své víry bránit.