Martina Sáblíková : sama proti času - Červinková, Radka, 1968- (Mladá fronta, 2013)
Její úspěchy se skloňují ve všech pádech, ale vět, které kdy národní ikona řekla o sobě jako o člověku, je jako šafránu. Není divu, dostat se do blízkosti světové rekordmanky je takřka nemožné. Vybírá si obezřetně, koho nechá nahlédnout do svého nitra. Pokusila jsem se o jeho popis v této knize, vstoupila jsem do království Martiny Sáblíkové na pozvání tvůrců filmového vyprávění, v jejichž představách se zrodil vypravěč. Dělím se s vámi, milí čtenáři, o své dojmy a pocity čerpané v blízkosti světové jedničky stejně jako o její vnímání věcí a o ni samou. Skládám obraz silné i křehké ženy ze střípků času ukradeného v době předolympijské sezony s vírou, že skica je to důvěrná.