Vodnické pohádky - Sypal, Jaromír, 1930- (Brána, 2008)
Líbeznou krajinu nedaleko jihočeské metropole zdobí hladiny mnoha vodních ploch. Jaromíru Sypalovi učarovala přírodní rezervace Vrbenské rybníky. Tam, u rybníka Černiše, objevil na ostrůvku Břízov suchozemskou chaloupku veliké rodiny vodníků černokukadláků - na rozdíl od vodníků, kterým později zezelenaly oči, protože byli zlí a krutí, patří černé oči jen vodnickým poctivcům a dobrákům, kteří vždy plnili poslání praboha Vodnáře. Ti uměli léčit tělo i duši jako ranhojiči a taky se přeměňovali v sedm různých živočichů a sedm lidských postav, dokonce pohádkových.