V indiánském zajetí : čtrnáct autentických příběhů z let 1675-1870 (Legendy Divokého západu, 2011)
Konflikt mezi severoamerickými indiány a osadníky začal záhy po jejich příchodu na severoamerický kontinent. Kulturní rozdíl mezi oběma skupinami byl propastný a tak mezi nimi docházelo k násilí. K tomu se přidal boj o životní prostor, jehož význam v posledním období konfliktu zcela převládl. Někdy byli přepadení osadníci bráni do zajetí a mnoho z nich muselo zbytek života strávit mezi indiány. Některým se však podařilo uprchnout, jiní byli vykoupeni. Vzpomínky navrátilců vyvolávaly mezi posluchači velký zájem a často získaly i písemnou podobu. Vyprávění zajatců byla prvním autentickým popisem indiánského života a zvyků, navíc s obvykle velmi dramatickým líčením přepadení srubů či vozů, spáchaných masakrů a dlouhých cest divočinou ukončených divokými slavnostmi doprovázenými mučením a upalováním zajatců. Též ale vyprávěním o všedním životě indiánů, o lovu medvědů a bizonů, o konfliktech mezi kmeny, rodinném životě a fascinujících procedurách indiánských šamanů. Tento výbor z dobových textů obsahuje čtrnáct nejslavnějších vzpomínek navrátilců z indiánského zajetí a pokrývá období od počátku anglického osidlování až do konečné porážky posledního z domorodých kmenů