V mlze : nic a nikdo není, jak to zpočátku vypadá - Eriksson, Caroline, 1976- (Leda, 2016)
Prázdninový výlet zavede Gretu, Alexe a čtyřletou Smillu přes jezero Maran - opředené mýty a záhadami - na malý opuštěný ostrov. Alex s dcerou se vydají mezi stromy, Greta se v zasněné náladě zdrží na pobřeží ..., a když se manžel s dcerou nevracejí, vydá se za nimi: určitě se zabrali do hry a zapomněli na čas. Volá je a horečně prohledává ostrov, je to ale marné.